Program

Bild: Paula Partanen

Distansföreläsning om konstkritik: Tradition och innovation

Balansgången mellan tradition och innovation är ett evighetstema inom konstkritiken: Hur kan man förhålla sig till nyskapande om man skriver om något som utgår från en tradition? Är inte traditioner ofta ett pärlband av kreativitet och innovationer? Låter vi genreetiketter påverka vårt tänkande?

Evenemangets föreläsare Tove Djupsjöbacka är musik- och danskritiker, men också själv verksam som musiker och dansare. Som kritiker har hon framför allt koncentrerat sig på konstarter med starka rötter i traditionens jordmån, som nutida folkmusik, världsmusik och flamenco, och skriver regelbundet för Hufvudstadsbladet samt en rad branschtidningar.

Föreläsningen produceras på Centrumbiblioteket Ode i samarbete med Kritikbyrån. Föreläsning finns att se på här och att läsa på vår blogg. 

Fre 5.6–ons 10.6
Kritikverkstad med Aftonbladets kritiker Cecilia Djurberg

Kritikbyrån ordnar i samarbete med Hangö teaterträff en kritikverkstad i scenkonstkritik med Aftonbladets långvariga scenkonstkritiker Cecilia Djurberg som ledare.

Kritikverkstaden görs virtuellt och deltagarna skriver sina kritiska texter utgående från Hangö teaterträffs digitala festival lördagen den 6.6. Under kursen skrivs en kortare och en längre kritisk text. Den längre texten kommer att publiceras på Kritikbyråns blogg efter kursen.
Kritikverkstaden är en bra chans för nybörjare att testa på att skriva kritik, för kritiker av andra konstarter att testa på att skriva just scenkonstkritik och för scenkonstkritiker att utvecklas i sitt eget skrivande.

Kursen är avgiftsfri.

Länk till anmälan och mer information finns här.


Gånget program:

Torsdag 4.6 kl. 17
Våravslutningsafterwork – Tema: tradition och innovation

Kritikbyrån bjuder in till virtuell afterwork igen!
Den här gången skålar vi in sommaren och det första halvåret med Kritikbyrån. Diskussionen tar avstamp i musik- och danskritikern Tove Djupsjöbackas föreläsning om Tradition och innovation i samarbete med Centrumbiblioteket Ode.

Torsdag 14.5 kl. 18–20
Läsecirkel för scenkonstnärer och kritiker

LUST och IFFF fortsätter läsecirkeln som startades för ett år sedan. I år fokuserar vi bland annat på digital teater – vad den är, kan vara och har varit.

Fredag 3.3 kl. 17
Afterwork i hemmasoffan tillsammans med Kritikbyrån

Ladda upp med valfri dryck och snacks i hemmasoffan – Kritikbyrån bjuder in till afterwork!

Kritikbyrån ordnar en virtuell afterwork på plattformen Zoom fredagen den 3.4 kl. 17.

Onsdag 26.2.2019 kl. 18-21
Kritiksalong: litteratur- och teaterkritik i Norden + Barkväll i bar Kaisla kl. 21

Medverkande: Malin Kivelä (moderator), Maïmouna Jagne-Soreau, Johannes Ekholm, Hanna Riisager, Ylva Perera, Claus Madsen, Maria Säkö, Kent Sjöström, Blaue frau (Sonja Ahlfors & Joanna Wingren).

Onsdag 12.2 kl. 17–19
Konstkritikern och publiken

Diskussion på galleri Kohta i serien ”Kritiken i ett föränderligt medialandskap”

Fredag 29.11 kl. 18
Kritikbyrån kickoff i Jackie