Program

Söndag 30.10 kl. 14, Helsingfors bokmässa
Den långsamma kritiken – från tidningsspalterna till bokform

Filmkritikern Sara Ehnholm Hielm och litteraturkritikern Tatjana Brandt är båda aktuella med essäistiska böcker om film och litteratur. När konsten och kritikern ges tid och plats borrar sig blicken och tankarna längre – ut mot världen och in mot en själv.

Samtalet hålls på Blåbärslandet-scenen under Helsingfors bokmässa. Andrea Reuter är moderator.

Lördag 27.8 kl. 12–18
Glaspalatset, invid Bio Rex, Helsingfors

En hel dag med ett myller av nordiska tidskrifter, mingel och samtal!

Kritikbyrån har bjudit in nordiska tidskrifter för att ordna program utgående från temat tidskriftens kritiska roll – kom och hör vad de kommit fram till och plocka med dig ett nummer!

Medverkar gör: de svenska tidskrifterna Essä och Ordkonst, the independent online magazine No Niin, den nordiska tidskriften Kritiker, kulttuurilehti Voima, och de anrika finlandssvenska kulturtidskrifterna Ny tid och Nya Argus.

Söndag 12.6 kl. 14.30
Kritikerpanel under Hangö teaterträff, Kulturmagasinet

Kritikerpanelen avrundar festivalen genom att fyra kritiker från Ny tid, Svenska Yle och tidskriften Kritiker diskutera föreställningarna, intryck och tankar som väckts under festivalens gång.

Deltagare är Tomas Jansson (Svenska Yle), Kaneli Johansson (Kritiker), Valter Sandell (Kritiker) och Otto Ekman (Ny tid). Mathilda Larsson från Kritikbyrån modererar samtalet.


Tidigare evenemang:

Lördag 21.5 till söndag 22.5
Kritikretreat på Billnäs bruk

Vår kritikretreat riktar sig till alla aktiva kritiker som vill ta tid för att tillsammans diskutera sitt värv, dess förutsättningar och framtid. 

På programmet står bland annat en föreläsning av en nordisk gäst och gemensamma diskussioner. 

Onsdag 20.4 kl. 18
Kritikträff i Café Talo i Helsingfors

Välkommen nya som äldre kritiker att träffas i Café Talo i Helsingfors under avslappnade former. Kritikbyrån bjuder på ett glas.

Bild: Kalervo Palsa, ”Baari”, 1973.

Torsdag 14.4 kl. 19.30
Kritikträff på restaurang Koulu i Åbo

Välkommen att träffas tillsammans med andra kritiker i Åbo-trakten på restaurang Koulu. Avslappnat umgänge utlovas och Kritikbyrån bjuder på ett glas till alla deltagare.

Lördag 2.4 kl. 11–13, söndag 3.4 kl. 13–15
Digital kortkurs i att skriva kritik med konstkritikern Helen Korpak

Under kursen går vi igenom vad kritik är och hur man kommer igång, vad som krävs av en kritiker och en kritisk text och vad det lönar sig att tänka på innan och under skrivandet. Under kursen görs en övningsuppgift som lämnas in och diskuteras tillsammans. Kursen hålls över Zoom. 

Lördag 26.3 kl. 14 Mariehamns stadsbibliotek
Ursinniga konstnärer och elaka kritiker – eller?

Ibland ger både konsten, och kritiken av den, orsak till känslosvall. Hur påverkar medieklimatet mottagandet och skrivandet av kritik? Och finns det för mycket känslor i själva kritiken, eller rent av för lite?
Med redaktören Tomi Riitamaa och författaren Karin Erlandsson. Samtalet modereras av Mathilda Larsson.

Fredag 18.3 kl. 13–16 Jakobstads stadsbibliotek
Vässa ditt kritiska skrivande och tänkande – workshop med litteraturkritikern Freja Rudels


Kritikbyrån ordnar en workshop i att skriva kritik, där deltagarna tillsammans med litteraturkritikern Freja Rudels har textsamtal om varandras texter och gör skrivövningar. Målet är att ge deltagarna konkreta verktyg för att utveckla det egna skrivandet och identifiera sin egen text. Workshopen riktar sig till alla som skriver, eller är intresserade av att skriva kritik (oberoende konstform).

Fredag 18.3 kl. 18–18.45 Jakobstads stadsbibliotek
Om mammor, trögkrypare, minkar, och mitt i och mellan allt: kärlek – Två kritiker om två böcker

Kritiksamtal mellan litteraturkritikerna Lisen Sundqvist och Janet Wallsten som diskuterar Lina Bondes om er mamma & om mig och Emma Ahlgrens Hur kärlek fungerar.

Tisdag 4.1.2022 kl. 17–18
Digital medlemsträff

Vi börjar det nya året med en digital medlemsträff där vi framför allt diskuterar nedskärningarna av recensioner på HBL.

Kom gärna med och berätta om dina tankar.

Onsdag 1.12 kl. 18–19.30
Smakdomare eller spotifyguide – hur ser musikkritiken ut idag?

Musikkritiken får en helkväll och vinnaren för Årets kritiska text utses! Programmet sänds live på Yle Arenan och Kritikbyrån ordnar en ”kisakatsomo” i bar Corona på Traverssikuja 3 från kl. 17.30 framåt där det går att följa med sändningen tillsammans, vi bjuder på ett glas.  

Direktlänk: https://arenan.yle.fi/1-60920613

Lördag 4.12
Kritiker sökes till LUST rf:s DEMO-festival

LUST rf (Långsiktig Utveckling av Svenskspråkig Teater) söker kritiker att delta i DEMO festivalen den 4.12.2021, i Reprum på Busholmen, Helsingfors. Under festivalen visas demon, det vill säga halvfärdiga idéer för sceniska verk, som diskuteras och utvecklas tillsammans. 

Lördag 4.12 kl. 14.30, Bokström
Litteraturens möjligheter bortom berättelsen – två kritiker om tre böcker i
gränslandet mellan poesi och prosa

Matilda Södergrans kortroman Nell, Martina Moliis-Mellbergs diktsamling falk och Quynh Trans roman Skugga och svalka kretsar kring uppbrott, förvandling, kärlek och sorg. Hur skildrar litteraturen livets smärtpunkter bortom berättelsen?

Kritikerna Ylva Perera och Anna Möller-Sibelius diskuterar.

Torsdag 28.10 kl. 14.30 Kritikbyrån på bokmässan i Helsingfors
Jaget tar plats – att recensera autofiktion och självbiografi

Författarjaget tar mer och mer plats både inom och utanför litteraturen. Men hur är det med kritikerjaget? Hur kan en kritiker bemöta den autofiktiva eller självbiografiska texten?

Samtalet förs mellan poeten och filmkritikern Martina Moliis-Mellberg och författaren och regissören Joakim Groth

Onsdag 3.11 kl. 18
Kritikträff i Ravintola Rytmi

Kom och ta ett glas (Kritikbyrån bjuder på det första) med andra kritiker i avslappnade former.

Kritikträffar hålls i fortsättningen i Rytmi den första onsdagen i månaden.

Torsdag 14.10 kl. 18–19.30, Centrumbiblioteket Ode
Tankens frihet? Ett seminarium om humaniora i dag

I slutet av akademiska platsannonser kan man för det mesta läsa att universitetet eller forskningsfinansiären i fråga värdesätter ”samhällsrelevans”. Vad är det som avses? Varför är inte all humanistisk forskning automatiskt samhällsrelevant? Ska samhällsrelevansen ske vid sidan av forskningen?

Deltagare: Nina Björk, Hannele Mikaela Taivassalo, Thomas Wallgren, Hanna-Reetta Schreck, Tatjana Brandt och Tomas Jansson.

Programmet görs i samarbete med Författareföreningen och Svenska Yle och streamas på Yle Arenan via den här länken.

Onsdag 6.10 kl. 18
Kritikträff på Café Talo

Kom och ta ett glas (Kritikbyrån bjuder på det första) med andra kritiker i avslappnade former.

Har du kanske kämpat med en svår recension och vill lufta tankarna kring den, eller kanske du bara vill komma ut ur skrivarlyan en stund? Kom och säg hej, alla är hjärtligt välkomna!

Kritikträffar hålls i fortsättningen den första onsdagen i månaden.

Måndag 20.9 kl. 12
Lunch i Vasa med Kritikbyrån

Kom och säg hej under en avslappnad lunch i restaurang Hejm – vi bjuder på lunchen. Bra chans att lära känna andra kritiker i Vasanejden och kanske be om råd angående en svår recension eller diskutera någon brännande fråga kring kritik? Hanna Ylöstalo från Kritikbyrån är värd för lunchen.

Fredag 10.9 kl. 16–20
Kritiken i Norden – vart är vi på väg?

I ett myller av artiklar, clickbaits, some-flöden och nyheter kan det vara svårt att hitta fram till den grundade kritiken. Via vilka vägar når vi fram till kritiken idag och imorgon, lokalt och globalt? Hur jobbar de inom kulturbranschen och kritikerna själva för att göra kritiken så lyskraftig som möjligt? Och åt vilket håll är kritiken i Norden egentligen på väg?

Programmet kan ses i efterhand via den här länken.

Tisdagar 21.9–26.10 + lördag 7.11
Kritik för alla – en skrivverkstad

Arbiskurs i Åbo med författaren och kritikern Tomas Jansson (kursen har samma innehåll som den i Helsingfors).

Tisdag 7.9–lördag 16.10
Arbiskursen Uppdrag kritik: konsten att skriva om konst

Anmälan via Ilmonet: https://ilmonet.fi/course/A210777 så länge det finns lediga platser.

Tisdag 24.8 kl. 18
Sommarträff på Pinehill Terrace i Helsingfors

Välkommen på Kritikbyråns sommarträff!

Fullkomligt avslappnat umgänge utlovas på Pinehill Terrace i Tölö i goda kritikers lag. Vi bjuder på ett glas.

Torsdag 3.6 kl. 15–17
Hur finner vi framtidens läsare?

Första delen i en seminarieserien som görs i samarbete med svenska Kritiklabbet och norska Tekstallmenningen om hur samtal om konst når fram idag.

Janne Wass, chefredaktör för finsk-
svenska tidskriften Ny Tid (Helsingfors) träffar Ola Innset, tillträdande redaktör för Vinduet.no (Oslo), för att diskutera dessa frågor. Moderator är Hilde Sandvik, redaktör för den nordiska podcasten Broen.xyz.

Lyssna på samtalet i podcast version här: https://anchor.fm/tekstallianse/episodes/N-ut–n-fram–n-inn-Hvordan-finne-framtidens-lesere-e130j9u/a-a5tk0tj

Onsdag 26.5 kl. 18
Medlemsträff på Fiika Café i Jakobstad

Kom och ta ett glas (Kritikbyrån bjuder på det första!) med andra kritiker i avslappnade former. Har du kanske kämpat med en svår recension och vill lufta tankarna kring den, kanske Kärringen mot strömmen samtalet väckte några funderingar kring kritik, eller är du bara nyfiken på vilka andra som skriver kritik i Jakobstad? Kom och säg hej, alla är hjärtligt välkomna!

Tors 22.4 kl. 15
Kärringen mot strömmen eller auktoritet utan megafon? – Fyra nordiska kritiker samtalar om kritikens möjligheter idag

Varför fortsätter kritiker analysera, skärskåda, vrida och vända på konst som få andra? Vad är viktigt i mötet med konsten? Vad är viktigt i kritiken?

Möt litteraturkritikern Audun Lindholm (NOR), teaterkritikern Cecilia Djurberg (SVE), filmkritikern Hynek Pallas (SVE) och litteraturkritikern Tatjana Brandt (FIN) i ett unikt samtal om hur de ser på kritikens möjligheter idag.

Lyssna på det inspelade samtalet här.

Tors 4.3 kl. 18–19
Bokfika på Luckan om För snabb för att fångas i skrift

Luckans Larrie Griffis intervjuar Lasse Garoff som varit redaktör för antologin För snabb för att fångas i skrift – Fyra texter om kritiken på 2010-talet. Samtalet kommer att kretsa kring bokens tematik och hur kritik utvecklats i takt med förändringen av dess materiella villkor.

Kolla på samtalet här.

Tors 25.2 kl. 12
Lunchpromenad runt Tölöviken

Välkommen på en medlemsträff där vi tar en promenad runt Tölöviken i Helsingfors.

Vi träffas kl. 12 vid den lilla stranden invid Finlandiahuset. Ta med något varmt att dricka om du vill, varmt välkommen med för att säga hej till andra kritiker!

Ons 20.01 kl. 18–19
Release av Kritiker 57-58: revolt och omsorg i finlandssvensk litteratur

Den nordiska tidskriften Kritiker ger ut ett dubbelnummer med temat revolt och omsorg i finlandssvensk litteratur.

Under releasen recenseras det nya numret av två finlandssvenska litteraturkritiker: Fredrik Hertzberg och Julia Tidigs. Diskussionen modereras av Kritikbyråns kritikombud Mathilda Larsson.

Tors 10.12 kl. 17–ca 18
Kritikbyråns lillajul

Kritikbyråns första år börjar vara till ända och det vill vi fira! Kom med och ta ett glas, hör hur kritikerkollegorna har det och vilka tankar det första året väckt.

Fre 4.12 kl. 15.30–16 på Bokström
Kritiker som sågar, berömmer och benämner

Sprakande superlativ eller intetsägande referat – hur ser litteraturkritiken ut i Sverige och Svenskfinland just nu? Svenska Lyra Koli och finlandssvenska Hanna Ylöstalo är romanaktuella kritiker, med inblick i att både recensera och bli recenserade. Litteraturkritikern Julia Tidigs modererar samtalet.

Samtalet sänds live under den digitala bokmässan Bokström.

Mån 30.11 kl. 17–19.15 på Yle Arenan
Ode till kritiken

I samarbete med Centrumbiblioteket Ode och Svenska Yle ordnar vi en kritikkväll fullspäckad med intressanta samtal och paneler. Som avslutning på kvällen delas priset för Årets kritiska text ut.

Program: Barnböckernas världar i text och bild med Johanna Bruun, Sara Ehnholm Hielm och Mathias Rosenlund. Författare möter kritiker med Pia Ingström och Milja SarkolaVad är bra kritik? med Lasse GaroffJulia Tidigs, Fredrik Hertzberg och Mathilda Larsson. Prisutdelning för Årets kritiska text med domare Tuva Korsström. Tal av vinnaren Sonja Vuori.

Tis 24.11 kl. 13–16 online
Frilansa i Norden

Skatter, fakturor, egenföretagande, lättföretagande, moms … har du svårt att orientera dig i frilansardjungeln?

Under webinariet “Frilansa i Norden” reder vi ut vilka praktiska kunskaper en frilansare inom kulturbranschen behöver ha för att kunna jobba både i sitt hemland och på andra håll i Norden. Webinariet är indelat i tre huvudsakliga områden: beskattning av frilansare, lättföretagande och egenföretagande.

Webinariet görs i samarbete med Pohjola-Nordens ungdomsförbund och Nordisk kulturkontakt. Evenemanget streamas på Facebook och går att hitta här.

Fre 23.10 kl. 15, Akademens träffpunkt
Kritik i undantagstillståndets tid

Kritikbyrån och Tidskriftcentralen ordnar en paneldiskussion om hur undantagstillståndet i världen påverkat och påverkar kulturkritiken. Hur har kritikerna och tidskrifterna agerat då många kulturevenemang blivit inställda och hur har kritiken anpassat sig till den accelererande digitaliseringen? Vilken är kritikerns och kulturens roll då samhället står inför en kris? Och hur kan kritiken komma att se ut i framtiden?

Panelister: filmkritikern och poeten Martina Moliis-Mellberg och tidskriftsredaktören Trygve Söderling
Moderator: litteraturkritikern och författaren Tatjana Brandt

Lö 12.09–lö 10.10
Kritik för alla – en skrivverkstad

Hur skriver man en recension? Och vad gör egentligen en kritiker? På Kritikbyråns intensivkurs i samarbete med Helsingfors arbis bekantar du dig med att skriva kritik och tar reda på hur en kritiker verkar.

Kursen leds av tidskriftredaktören och litteraturvetaren Trygve Söderling och gästas av yrkeskritikerna Tatjana Brandt, Helen Korpak, Sara Ehnholm Hielm, Mats Liljeroos och Tomas Jansson.

Fre 25.9 kl. 19
Barkväll med Kritikbyrån på Korjaamo

Favorit i repris!

Kom och säg hej och ta ett glas (vi bjuder!) tillsammans med andra kritikkolleger. Fritt umgänge och gott sällskap utlovas.

Om vädret tillåter håller vi till ute på gården, i annat fall går vi in till Korjaamos hörnrum där vi har ett bord reserverat.

Sön 20.9 kl. 16–17
R&A x Kritikbyrån: Keskustelua elokuvakritiikistä

R&A ja Kritikbyrån järjestävät paneelikeskustelun representaatiosta elokuvakritiikkikentällä ja kritiikin mahdollisuuksista muovata keskustelua elokuvista.

Keskusteluun osallistuvat ohjaaja Hamy Ramezan, elokuvakriitikko Silja Sahlgren-Fodstad sekä Ruskeat Tytät Median toimistuspäällikkö Ervin Latimer. Keskustelua moderoi vapaa kirjoittaja Arda Yildirim. Katso keskustelu R&A:n Instagram-livestä täällä.

Ons 26.8 kl. 19
Höstens första barkväll på Korjaamo

Höstens första barkväll hålls på Korjaamo i Helsingfors!
Kom och säg hej och ta ett glas (vi bjuder!) tillsammans med andra kritikkolleger. Vi berättar också om höstens planer och hör era önskemål för kommande evenemang.

Distansföreläsning om konstkritik: Tradition och innovation

Balansgången mellan tradition och innovation är ett evighetstema inom konstkritiken: Hur kan man förhålla sig till nyskapande om man skriver om något som utgår från en tradition? Är inte traditioner ofta ett pärlband av kreativitet och innovationer? Låter vi genreetiketter påverka vårt tänkande?

Fre 5.6–ons 10.6
Kritikverkstad med Aftonbladets kritiker Cecilia Djurberg

Kritikbyrån ordnar i samarbete med Hangö teaterträff en kritikverkstad i scenkonstkritik med Aftonbladets långvariga scenkonstkritiker Cecilia Djurberg som ledare.

Torsdag 4.6 kl. 17
Våravslutningsafterwork – Tema: tradition och innovation

Kritikbyrån bjuder in till virtuell afterwork igen!
Den här gången skålar vi in sommaren och det första halvåret med Kritikbyrån. Diskussionen tar avstamp i musik- och danskritikern Tove Djupsjöbackas föreläsning om Tradition och innovation i samarbete med Centrumbiblioteket Ode.

Torsdag 14.5 kl. 18–20
Läsecirkel för scenkonstnärer och kritiker

LUST och IFFF fortsätter läsecirkeln som startades för ett år sedan. I år fokuserar vi bland annat på digital teater – vad den är, kan vara och har varit.

Fredag 3.3 kl. 17
Afterwork i hemmasoffan tillsammans med Kritikbyrån

Ladda upp med valfri dryck och snacks i hemmasoffan – Kritikbyrån bjuder in till afterwork!

Kritikbyrån ordnar en virtuell afterwork på plattformen Zoom fredagen den 3.4 kl. 17.

Onsdag 26.2.2019 kl. 18-21
Kritiksalong: litteratur- och teaterkritik i Norden + Barkväll i bar Kaisla kl. 21

Medverkande: Malin Kivelä (moderator), Maïmouna Jagne-Soreau, Johannes Ekholm, Hanna Riisager, Ylva Perera, Claus Madsen, Maria Säkö, Kent Sjöström, Blaue frau (Sonja Ahlfors & Joanna Wingren).

Onsdag 12.2 kl. 17–19
Konstkritikern och publiken

Diskussion på galleri Kohta i serien ”Kritiken i ett föränderligt medialandskap”

Fredag 29.11 kl. 18
Kritikbyrån kickoff i Jackie