Program

Lö 12.09–lö 10.10
Kritik för alla – en skrivverkstad

Hur skriver man en recension? Och vad gör egentligen en kritiker? På Kritikbyråns intensivkurs i samarbete med Helsingfors arbis bekantar du dig med att skriva kritik och tar reda på hur en kritiker verkar. Kursen leds av tidskriftredaktören och litteraturvetaren Trygve Söderling och gästas av yrkeskritikerna Tatjana Brandt, Helen Korpak, Sara Ehnholm Hielm, Mats Liljeroos och Tomas Jansson.

Vi tar upp kritikens olika former, hur det går att kritiskt analysera ett verk, i vilka offentligheter kritiken verkar och har verkat, och vilken kritikens roll är i det kulturella ekosystemet. Kursen lämpar sig för alla som är intresserad av att pröva på att skriva kritik och bekanta sig med hur en kritiker arbetar.

Ordnas tre lördagar under hösten 12.9, 26.9, 10.10 kl. 10–14.15.
Pris: 24 €.

Anmäl dig och läs mer om kursen här.

Fre 25.9 kl. 19
Barkväll med Kritikbyrån på Korjaamo

Favorit i repris!

Kom och säg hej och ta ett glas (vi bjuder!) tillsammans med andra kritikkolleger. Fritt umgänge och gott sällskap utlovas.

Om vädret tillåter håller vi till ute på gården, i annat fall går vi in till Korjaamos hörnrum där vi har ett bord reserverat.

September–oktober
Årets kritiska text

Vi söker efter oförglömliga, roliga, oväntade och träffsäkra konstkritiska texter publicerade i finlandssvensk media från november 2019 till oktober 2020.⁣

Nominera en minnesvärd text här. Deadline är den 1.11.2020.⁣

Vinnartexten utses av författaren och tidigare kulturchefen Tuva Korsström och belönas med 1 000 € under vår kritikkväll på Centrumbiblioteket Ode den 30.11.2020. ⁣


Gånget program:

Sön 20.9 kl. 16–17
R&A x Kritikbyrån: Keskustelua elokuvakritiikistä

R&A ja Kritikbyrån järjestävät paneelikeskustelun representaatiosta elokuvakritiikkikentällä ja kritiikin mahdollisuuksista muovata keskustelua elokuvista.

Keskusteluun osallistuvat ohjaaja Hamy Ramezan, elokuvakriitikko Silja Sahlgren-Fodstad sekä Ruskeat Tytät Median toimistuspäällikkö Ervin Latimer. Keskustelua moderoi vapaa kirjoittaja Arda Yildirim. Katso keskustelu R&A:n Instagram-livestä täällä.

Ons 26.8 kl. 19
Höstens första barkväll på Korjaamo

Höstens första barkväll hålls på Korjaamo i Helsingfors!
Kom och säg hej och ta ett glas (vi bjuder!) tillsammans med andra kritikkolleger. Vi berättar också om höstens planer och hör era önskemål för kommande evenemang.

Distansföreläsning om konstkritik: Tradition och innovation

Balansgången mellan tradition och innovation är ett evighetstema inom konstkritiken: Hur kan man förhålla sig till nyskapande om man skriver om något som utgår från en tradition? Är inte traditioner ofta ett pärlband av kreativitet och innovationer? Låter vi genreetiketter påverka vårt tänkande?

Fre 5.6–ons 10.6
Kritikverkstad med Aftonbladets kritiker Cecilia Djurberg

Kritikbyrån ordnar i samarbete med Hangö teaterträff en kritikverkstad i scenkonstkritik med Aftonbladets långvariga scenkonstkritiker Cecilia Djurberg som ledare.

Torsdag 4.6 kl. 17
Våravslutningsafterwork – Tema: tradition och innovation

Kritikbyrån bjuder in till virtuell afterwork igen!
Den här gången skålar vi in sommaren och det första halvåret med Kritikbyrån. Diskussionen tar avstamp i musik- och danskritikern Tove Djupsjöbackas föreläsning om Tradition och innovation i samarbete med Centrumbiblioteket Ode.

Torsdag 14.5 kl. 18–20
Läsecirkel för scenkonstnärer och kritiker

LUST och IFFF fortsätter läsecirkeln som startades för ett år sedan. I år fokuserar vi bland annat på digital teater – vad den är, kan vara och har varit.

Fredag 3.3 kl. 17
Afterwork i hemmasoffan tillsammans med Kritikbyrån

Ladda upp med valfri dryck och snacks i hemmasoffan – Kritikbyrån bjuder in till afterwork!

Kritikbyrån ordnar en virtuell afterwork på plattformen Zoom fredagen den 3.4 kl. 17.

Onsdag 26.2.2019 kl. 18-21
Kritiksalong: litteratur- och teaterkritik i Norden + Barkväll i bar Kaisla kl. 21

Medverkande: Malin Kivelä (moderator), Maïmouna Jagne-Soreau, Johannes Ekholm, Hanna Riisager, Ylva Perera, Claus Madsen, Maria Säkö, Kent Sjöström, Blaue frau (Sonja Ahlfors & Joanna Wingren).

Onsdag 12.2 kl. 17–19
Konstkritikern och publiken

Diskussion på galleri Kohta i serien ”Kritiken i ett föränderligt medialandskap”

Fredag 29.11 kl. 18
Kritikbyrån kickoff i Jackie