Program

Fre 23.10 kl. 15, Akademens träffpunkt
Kritik i undantagstillståndets tid

Kritikbyrån och Tidskriftcentralen ordnar en paneldiskussion om hur undantagstillståndet i världen påverkat och påverkar kulturkritiken. Hur har kritikerna och tidskrifterna agerat då många kulturevenemang blivit inställda och hur har kritiken anpassat sig till den accelererande digitaliseringen? Vilken är kritikerns och kulturens roll då samhället står inför en kris? Och hur kan kritiken komma att se ut i framtiden?

Panelister: filmkritikern och poeten Martina Moliis-Mellberg och tidskriftsredaktören Trygve Söderling
Moderator: litteraturkritikern och författaren Tatjana Brandt

Lör 14.11 kl. 11–15, Vasa stadsbibliotek
Kritikerns roll idag? Skrivworkshop och seminarium

Hurdan är kritikerns roll i dagens medielandskap? Vilka roller kan en kritiker ha? Och hur kan en kritiker positionera sig i och utanför texten? Bland annat de här frågorna diskuteras på Vasa stadsbibliotek lördagen den 14.11. Talarna publiceras senare.


Seminariet följas av en workshop som leds av litteraturvetaren och kritikern Freja Rudels. Workshopen fungerar som ett textsamtal där deltagarna tillsammans med Freja Rudels kommenterar och diskuterar varandras texter och gör skrivövningar. Målet är att ge deltagarna konkreta verktyg för att utveckla det egna skrivandet och identifiera sin egen text. Workshopen riktar sig till alla som skriver, eller är intresserade av att skriva kritik (oberoende konstform).

Anmälan till skrivworkshopen görs genom att mejla kritikbyran@gmail.com senast den 6.11. Det finns ett begränsat antal platser. Inför kursen lämnas valfri kritisk text in, på max 4000 tecken (inklusive mellanslag).

September–oktober
Årets kritiska text

Vi söker efter oförglömliga, roliga, oväntade och träffsäkra konstkritiska texter publicerade i finlandssvensk media från november 2019 till oktober 2020.⁣

Nominera en minnesvärd text här. Deadline är den 1.11.2020.⁣

Vinnartexten utses av författaren och tidigare kulturchefen Tuva Korsström och belönas med 1 000 € under vår kritikkväll på Centrumbiblioteket Ode den 30.11.2020. ⁣


Gånget program:

Lö 12.09–lö 10.10
Kritik för alla – en skrivverkstad

Hur skriver man en recension? Och vad gör egentligen en kritiker? På Kritikbyråns intensivkurs i samarbete med Helsingfors arbis bekantar du dig med att skriva kritik och tar reda på hur en kritiker verkar.

Kursen leds av tidskriftredaktören och litteraturvetaren Trygve Söderling och gästas av yrkeskritikerna Tatjana Brandt, Helen Korpak, Sara Ehnholm Hielm, Mats Liljeroos och Tomas Jansson.

Fre 25.9 kl. 19
Barkväll med Kritikbyrån på Korjaamo

Favorit i repris!

Kom och säg hej och ta ett glas (vi bjuder!) tillsammans med andra kritikkolleger. Fritt umgänge och gott sällskap utlovas.

Om vädret tillåter håller vi till ute på gården, i annat fall går vi in till Korjaamos hörnrum där vi har ett bord reserverat.

Sön 20.9 kl. 16–17
R&A x Kritikbyrån: Keskustelua elokuvakritiikistä

R&A ja Kritikbyrån järjestävät paneelikeskustelun representaatiosta elokuvakritiikkikentällä ja kritiikin mahdollisuuksista muovata keskustelua elokuvista.

Keskusteluun osallistuvat ohjaaja Hamy Ramezan, elokuvakriitikko Silja Sahlgren-Fodstad sekä Ruskeat Tytät Median toimistuspäällikkö Ervin Latimer. Keskustelua moderoi vapaa kirjoittaja Arda Yildirim. Katso keskustelu R&A:n Instagram-livestä täällä.

Ons 26.8 kl. 19
Höstens första barkväll på Korjaamo

Höstens första barkväll hålls på Korjaamo i Helsingfors!
Kom och säg hej och ta ett glas (vi bjuder!) tillsammans med andra kritikkolleger. Vi berättar också om höstens planer och hör era önskemål för kommande evenemang.

Distansföreläsning om konstkritik: Tradition och innovation

Balansgången mellan tradition och innovation är ett evighetstema inom konstkritiken: Hur kan man förhålla sig till nyskapande om man skriver om något som utgår från en tradition? Är inte traditioner ofta ett pärlband av kreativitet och innovationer? Låter vi genreetiketter påverka vårt tänkande?

Fre 5.6–ons 10.6
Kritikverkstad med Aftonbladets kritiker Cecilia Djurberg

Kritikbyrån ordnar i samarbete med Hangö teaterträff en kritikverkstad i scenkonstkritik med Aftonbladets långvariga scenkonstkritiker Cecilia Djurberg som ledare.

Torsdag 4.6 kl. 17
Våravslutningsafterwork – Tema: tradition och innovation

Kritikbyrån bjuder in till virtuell afterwork igen!
Den här gången skålar vi in sommaren och det första halvåret med Kritikbyrån. Diskussionen tar avstamp i musik- och danskritikern Tove Djupsjöbackas föreläsning om Tradition och innovation i samarbete med Centrumbiblioteket Ode.

Torsdag 14.5 kl. 18–20
Läsecirkel för scenkonstnärer och kritiker

LUST och IFFF fortsätter läsecirkeln som startades för ett år sedan. I år fokuserar vi bland annat på digital teater – vad den är, kan vara och har varit.

Fredag 3.3 kl. 17
Afterwork i hemmasoffan tillsammans med Kritikbyrån

Ladda upp med valfri dryck och snacks i hemmasoffan – Kritikbyrån bjuder in till afterwork!

Kritikbyrån ordnar en virtuell afterwork på plattformen Zoom fredagen den 3.4 kl. 17.

Onsdag 26.2.2019 kl. 18-21
Kritiksalong: litteratur- och teaterkritik i Norden + Barkväll i bar Kaisla kl. 21

Medverkande: Malin Kivelä (moderator), Maïmouna Jagne-Soreau, Johannes Ekholm, Hanna Riisager, Ylva Perera, Claus Madsen, Maria Säkö, Kent Sjöström, Blaue frau (Sonja Ahlfors & Joanna Wingren).

Onsdag 12.2 kl. 17–19
Konstkritikern och publiken

Diskussion på galleri Kohta i serien ”Kritiken i ett föränderligt medialandskap”

Fredag 29.11 kl. 18
Kritikbyrån kickoff i Jackie