
Live-kritik, paneldiskussioner, föreläsningar, webinarium m.m.
Här hittar du länkar till live-sändningar som Kritikbyrån gjort i samarbete med bland annat Svenska Yle, Nordisk kulturkontakt och Centrumbiblioteket Ode.

Smakdomare eller spotifyguide – hur ser musikkritiken ut idag?
I december 2021 ordnade vi tillsammans med Svenska Yle en helkväll om musikkritik. I programmet deltog bland annat den svenska musikkritikern Andres Lokko, tillsammans med finlandssvenska musikkritiker och andra aktörer inom musikbranschen. Som avslutning på kvällen delade domaren Magnus William-Olsson ut priset för Årets kritiska text, som gick till Henrik Janssons recension av den franska författaren Joseph Ponthus roman Vid bandet, som publicerades i HBL den 2.5.2021.
Evenemanget sändes live på Yle Arenan och finns att se här.

Litteraturens möjligheter bortom berättelsen – två kritiker om tre böcker i
gränslandet mellan poesi och prosa
I december 2021 ordnades den digitala bokmässan Bokström för andra gången. Kritikbyrån deltog den här gången med ett krtiksamtal om tre böker, Matilda Södergrans kortroman Nell, Martina Moliis-Mellbergs diktsamling falk och Quynh Trans roman Skugga och svalka. Samtliga kretsar kring uppbrott, förvandling, kärlek och sorg. Hur skildrar litteraturen livets smärtpunkter bortom berättelsen?
Litteraturkritikerna Ylva Perera och Anna Möller-Sibelius diskuterade.
Samtalet sändes på Bokströms hemsida och finns att se på i efterhand här.

Filosoficafé i åbo: samtal kring konst och konstkritik
I oktober 2021 samarbetade vi med Folkets bildningsförbund, som ordnar det anrika Filosoficaféet i Åbo. I samtalet om konst och konstkritik diskuterade konstnären Emma Rönnholm och konstkritikern Leena Kuumola bland annat de här frågorna:
Vilken roll har konsten i dagens samhälle? Vilken betydelse har konstkritik för vår förståelse av konst? Är konstens uppgift att vara underhållande och kritikens uppgift att beskriva underhållning? Eller innebär konst och konstkritik en fördjupad möjlighet till reflektion kring frågor om demokrati, verklighet och sanning i det samhälle vi delar?
Samtalet sändes på Youtube och finns att se på här.

Tankens frihet? Ett seminarium om humaniora i dag
I oktober 2021 samarbetade vi med Finlands svenska författareförening och Svenska Yle kring ett seminarium om humaniora.
Inbjudna talare var Nina Björk, Hannele Mikaela Taivassalo, Thomas Wallgren, Hanna-Reetta Schreck, Tatjana Brandt och Tomas Jansson.
Evenemanget sändes på Yle Arenan och finns att se på här.

Kritiken i Norden – vart är vi på väg?
I september ordnades den andra delen i seminarieserien ”Nå ut, nå fram, nå in” som Kritikbyrån gjort i samarbete med svenska Kritiklabbet och norska Tekstallmenningen.
Programmet bestod av föredrag, paneldiskussioner och samtal där bl.a. representanter från Kritiklabbet, norska Kritikerlaget och finska kritikerförbundet, tillsammans med kulturchefer från HBL, VBL och representanter från Svenska Yle deltog.
Seminariet streamades live på Facebook och går att se här, en skriftlig rapport finns också att läsa här.

Bokfika på Luckan om För snabb för att fångas i skrift
I mars 2021 ordnade Luckan bokfika kring antologin För snabb för att fångas i skrift – Fyra texter om kritiken på 2010-talet, som IFFF varit med om att ge ut. Bokens redaktör, Lasse Garoff, intervjuades av Luckans Larrie Griffis.
Samtalet finns att se på Youtube här.

Release av Kritiker 57-58: revolt och omsorg i finlandssvensk litteratur
Den nordiska tidskriften Kritiker gav i början av år 2021 ut ett dubbelnummer med temat revolt och omsorg i finlandssvensk litteratur.
Under releasen recenserades det nya numret av två finlandssvenska litteraturkritiker: Fredrik Hertzberg och Julia Tidigs. Diskussionen modererades av Kritikbyråns kritikombud Mathilda Larsson.
Evenemanget sändes på Facebook-live och finns att se på här.

Kritiker som sågar, berömmer och benämner
I december 2020 ordnades den digitala bokmässan Bokström för första gången, och Kritikbyrån deltog med en programpunkt om hur kritiken såg ut i både Sverige och Svenskfinland just då.
I diskussionen deltog två romanaktuella författare, svenska Lyra Koli och finlandssvenska Hanna Ylöstalo. Litteraturvetaren och -kritikern Julia Tidigs modererade samtalet.
Samtalet sändes på Bokströms hemsida och finns att se på i efterhand här.

Ode till kritiken
I slutet av november 2020 samarbetade Kritikbyrån med Svenska Yle och Centrumbiblioteket Ode kring en live-sänd helkväll om kritik. Programmet bestod av samtal och paneldiskussioner, och som avslutning på kvällen delades priset för den nylanserade tävlingen, Årets kritiska text, ut.
Evenemanget sändes på Yle Arenan och finns att se här.

frilansa i norden webinarium
I november 2020 samarbetade Kritikbyrån, Pohjola-Nordens ungdomsförbund och Nordisk kulturkontakt kring ett webinarium om de praktiska frågorna kring att frilansa i Norden.
Under webinariet behandlades beskattning av frilansare, lättföretagande och egenföretagande.
Webinariet sändes på Facebook-live och finns att se på här.

R&A X KRITIKBYRÅN: KESKUSTELUA ELOKUVAKRITIIKISTÄ
I september 2020 samarbetade vi med filmfestivalen Kärlek&Anarki och ordnade en finskspråkig diskussion om representation och filmkritikens möjligheter att påverka diskussionen om film.
I samtalet deltog filmkritikern Silja Sahlgren-Fodstad och Ruskeat Tytöt Medias chefredaktör Ervin Latimer. Diskussionen modererades av frilansskribenten Arda Yildirim.
Diskussionen finns att se på Instagram-live, här.

Tradition och innovation – föreläsning med tove djupsjöbacka
I början av sommaren 2020 höll musik- och danskritikern Tove Djupsjöbacka en föreläsning med utgångspunkt i konstens och kritikens förhållande till tradition och innovation.
Föreläsningen sändes från Centrumbiblioteket Ode och kan ses här. Föredraget finns även att läsa här.