Har du skrivit

Årets kritiska text?

Kritikbyrån söker klarsynta, roliga, kontroversiella, djupgående och lyskraftiga kritiska kulturtexter som publicerats i finlandssvensk media under det senaste året. Kan det vara just din text?

Ditt bidrag behöver ha publicerats i finlandssvensk media 1.11.2020–31.10.2021. Allt från recensioner till essäer beaktas, det viktigaste är att texten har en tydlig kritisk och analytisk hållning och att den behandlar ett kulturellt fenomen. Tävlingen gäller texter som handlar om alla slags konstarter (litteratur, musik, teater, film, dans, konst o.s.v.).

Varje kritiker kan skicka in ett (1) bidrag. Bidragen skickas in via formuläret nedan – var noga med att fylla i dina kontaktuppgifter så vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. 

Domare för årets tävling är den svenska poeten, kritikern och redaktören Magnus William-Olsson. William-Olsson är initiativtagare till såväl Fria seminariet i litterär kritik som Kritiklabbet och poesikritiksajten Örnen och Kråkan, och han har jobbat med bland annat musik, konst och litteratur i olika former. År 2019 belönades William-Olsson även med Svenska Akademiens kritikerpris.

I mitten av november offentliggörs en shortlist på tio bidrag som domaren valt ut. Bland dem väljer William-Olsson ett vinnande bidrag som koras under evenemanget Ode till kritiken den 1.12. Vinnaren belönas med ett pris på 1 000 € (priset är inte skattefritt).

Läs om tävlingen år 2020 här.


Skicka in din kritiska text: