Har du läst eller skrivit Årets kritiska text?

Kritikbyrån söker klarsynta, roliga, kontroversiella, djupgående och lyskraftiga kritiska kulturtexter som publicerats i finlandssvensk media under det senaste året. Nominera en favorit eller skicka in en egen text från det gångna året via formuläret nedan.

Bidraget behöver ha publicerats i finlandssvensk media 1.11.2021–31.10.2022. Allt från recensioner till essäer beaktas, det viktigaste är att texten har en tydlig kritisk och analytisk hållning och att den behandlar ett kulturellt fenomen. Tävlingen gäller texter som handlar om alla slags konstarter (litteratur, musik, teater, film, dans, konst o.s.v.). Bidraget kan vara en egen text eller någon annans text du vill nominera.

Det går att skicka in ett (1) bidrag per person via formuläret nedan. 

Domare för årets tävling är författaren, översättaren och kolumnisten Sirpa Kähkönen. Kähkönen har publicerat över tio romaner, varav tre blivit Finlandia-nominerade. Hon har dessutom fungerat som ordförande för finska författarförbundet. 

I mitten av november offentliggörs en shortlist på tio bidrag som domaren valt ut. Bland dem väljer Kähkönen ett vinnande bidrag som koras den 1.12. Vinnaren belönas med ett pris på 1 000 € (priset är inte skattefritt).

Läs bidragen och vinnarna år 2020 och år 2021.

Nominera en kritisk text här