Henrik Janssons litteraturrecension vinner Årets kritiska text 2021

Henrik Jansson efter live-sändningen på Yle Arenan.

Vinnare i Kritikbyråns tävling Årets kritiska text år 2021 är Henrik Janssons recension av Joseph Ponthus roman Vid bandet i översättning av Jenny Högström, som publicerades i Hufvudstadsbladet den 2 maj 2021 under rubriken ”Prekariatstillvaro i fabrikens lågstatussfär – och sen kom cancern”.

Domare Magnus William-Olssons motivering:

”Den dagliga litteraturrecensionens viktigaste funktion är att göra det recenserade verket tänk- och talbart för de som inte själva läst det. Tack vare sin breda och djupa kunskap om samtidslitteratur kan Henrik Jansson låta fransmannen Ponthus roman likt kläppen i en klocka slå ann en lång rad angränsande verk ur den svenskspråkiga litteraturen. I den resonans som uppstår ryms också läsarens personliga kunskaper, invändningar och erfarenheter. Utan åthävor, poetiskt och enkelt, illustrerar Janssons artikel hur kritik gör litteratur samhällelig.”

Vinnaren offentliggjordes under evenemanget ”Smakdomare eller spotifyguide – hur ser musikkritiken ut idag?” som sändes live på Yle Arenan den 1.12. Priset är en summa på 1 000 €.

Årets kritiska text ordnades i år för andra gången. Det här året fick kritikerna själva nominera en text som publicerats i finlandssvensk media 1.11.2020–31.10.2021. De tio bidragen som valdes in till shortlisten finns att hitta här. Domare för årets tävling var den svenska kritikern, redaktören och poeten Magnus William-Olsson.

Genom tävlingen hoppas vi kunna lyfta fram recensioner och andra kritiska texter som skrivs i finlandssvenska medier och värna om den analytiska kulturtexten som genre.

Stort grattis till Henrik Jansson för att ha skrivit den vinnande texten!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s