Kritikbyråns populära kritikkurs får fortsättning och expanderar till Åbo

Förra hösten ordnade vi en kritikkurs i samarbete med Helsingfors arbis – och vi vågar säga att det blev en succé! Nu har kursen nämligen fått en fristående fortsättning i Helsingfors och kommer den här gången också att ordnas i Åbo.

Kursen i Åbo dras av författaren och teaterkritikern Tomas Jansson och kursen i Helsingfors av tidskriftsredaktören och litteraturvetaren Trygve Söderling, i samarbete med Kritikbyråns Mathilda Larsson.

Båda kurserna kommer också det här året att gästas av flera yrkeskritiker som berättar om sitt jobb som kritiker. Åbo-kursen gästas av litteraturkritikern Freja Rudels, musik- och litteraturkritikern Henrik Jansson och filmkritikern Johanna Grönqvist. Helsingfors-kursen gästas i sin tur av filmkritikern Silja Sahlgren-Fodstad, teaterkritikern Sonja Vuori och konstkritikern Pontus Kyander.

Kursen lämpar sig för både sådana som inte skrivit kritik tidigare, men som är nyfikna på att höra mer om vad det går ut på och vill pröva på att skriva kritik, och också för dem som skrivit kritik tidigare men som vill utveckla sitt skrivande.

Anmälan till Åbo-kursen, 21.9–7.11.2021: https://opistopalvelut.fi/abo/course.php?l=sv&t=3091

Anmälan till Helsingfors-kursen, 07.09–16.10.2021: https://ilmonet.fi/course/A210777

Kursbeskrivning:

Under kursen skriver deltagarna övningstexter, möter aktiva yrkeskritiker och samtalar kring kritikens roll i det kulturella ekosystemet. Vi tar upp kritikens olika former, gör övningar i att kritiskt analysera verk inom olika genrer, samt diskuterar i vilka offentligheter kritiken verkar och har verkat. Kursen tar upp aktuella debatter och frågor inom kritikfältet, vilket gör att innehållet också lämpar sig för tidigare kursdeltagare. Tematik som tas upp under kursen är bland annat vilken kritikerns yrkesroll är idag, hur “personlig” en kritiker kan vara och vem kritikern skriver för och hur.

Välkomna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s