Scenkonstkritiker Sonja Vuoris essä vinner Årets kritiska text

Grattis Sonja Vuori som vinner Kritikbyråns nylanserade tävling Årets kritiska text med essän ”Jag ser min döda bror på scenen och allt är bra”. Essän publicerades i HBL den 1.3.2020 och handlar om hur Vuori ser en uppsättning av pjäsen Bakom verkligheten på Svenska teatern där hennes döda bror gestaltas på scenen.

Sonja Vuori på prisceremonin vid seminariet ”Ode till kritiken”.

Texten valdes som vinnare bland 33 bidrag som publiken nominerat. Vinnaren tillkännagavs på seminariet Ode till kritiken, som sändes via Yle Arenan 30.11 och går att se även i efterhand. Författaren och tidigare kulturchefen på HBL, Tuva Korsström, har fungerat som domare för årets tävling och motiverar valet av Sonja Vuoris text så här:

Det är inte lätt att av 33 utmärkta kritiska texter välja ut en enda. Men Sonja Vuoris essä ”Jag ser min döda bror på scenen och allt är bra” är unik. Den är skriven av en teaterbesökare som försatts i en outhärdlig situation – att se hur en bortgången, älskad människa fiktionaliseras.

Sonja Vuori skriver självutlämnande om sin sorg efter broderns död. Med en kritikers ryggmärgsreflex analyserar och utvärderar hon samtidigt föreställningen, som handlar om unga psykotiska människor på ett sjukhus. 

Det blir en beskrivning av teater när det är som bäst, när det handlar om livet. Sonja Vuori definierar kritikerns uppgift – att vara den som skriver ner upplevelsen, den som ser helheten och – i bästa fall – skönheten.

Vinnaren tilldelas ett pris på 1 000 €.

Med tävlingen Årets kritiska text har Kritikbyrån velat uppmärksamma den analytiska kulturtexten som genre och lyfta fram oförglömliga, oväntade och träffsäkra kritiska texter som publicerats i finlandssvenska medier mellan den första november 2019 och den sista oktober 2020. Vi hoppas att tävlingen ska bli årligt återkommande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s