Smakprov på texterna från arbiskursen ”Kritik för alla – en skrivverkstad” nu publicerade

Kursgänget – med några utanför bild.

Under tre lördagar i höst träffades vi med ett pratglatt gäng på tio stycken för att tala om kritik och höra hur yrkeskritiker jobbar. Deltagarna var i alla åldrar, vissa med längre erfarenhet av att skriva kritik andra nya på området.

Kursen, som drogs av tidskriftsredaktören, kritikern och litteraturvetaren Trygve Söderling, gick ut på att bekanta sig med kritikeryrket och själv få testa på att skriva kritik. För att få en inblick i vad kritiker sysslar med bjöd vi in yrkeskritiker till varje föreläsningsgång som berättade om sitt förhållande till kritik och hur de jobbar.

Den första kursgången gästades av litteraturkritikern och författaren Tatjana Brandt, som slog ett slag för att våga gå i dialog med det litterära verket och sig själv då man skriver, och för att inte vara rädd för att utmana läsaren. Den andra kursgången fick vi besök av konstkritikern Helen Korpak, som betonade att våga lita på sin egen magkänsla och de spontana associationer man får av ett konstverk, och att behålla sin integritet. Musikkritikern Mats Liljeroos tog i sin tur upp kritikens grundpelare och diskuterade med deltagarna om bland annat hur jäv i finlandssvenska kretsar påverkar eller inte påverkar kritiken. Den sista gången gästade av teaterkritikern och författaren Tomas Jansson och filmkritikern, redaktören och författaren Sara Ehnholm-Hielm. Tomas Jansson föreläste digitalt och berättade bland annat om hur stor hjälp det varit för honom som kritiker att följa med teaterrepetitioner och livet bakom scenen – och vikten av att kunna skriva anteckningar i en mörk teatersal. Sara Ehnholm-Hielm diskuterade å sin sida bland annat utmaningarna, men också tillfredsställelsen, i att översätta det visuella i ord, och hur hon inspirerats av bland annat filmkritikerna Pauline Kael och Emily Nussbaum.

Det blev en unik inblick i några av Svenskfinlands främsta kritikers syn på både konst och jobb, som varvades med livliga diskussioner med Trygve och deltagarna.

För att deltagarna också rent konkret skulle få öva sig i att skriva kritik, skrevs en övningsuppgift till varje kursgång. Det blev en hel drös med verkligt proffsiga och insiktsfulla texter om både litteratur, konst, musik, teater och film. Ett urval av dem finns nu att läsa här på bloggen:

Astrid Stenius: ”Lysande debut med trovärdigt persongalleri”

Daniel Wickström: ”Den karga sorgen och den frodiga poesin”

Elianne Rehn: ”Konst kommer oss till mötes – på elskåpen”

Frida Wickholm: ”Konsten att avteckna verkligheten: recension av Tove Ditlevsens Gift”

Petra Österman: ”Wendy – en bombastisk, visuell historia, men för vem?”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s