Afterworken i hemmasofforna lyfte fram brännande frågor: hur påverkar digitaliseringen kulturfältet just nu?

I fredags bjöd Kritikbyrån in till afterwork via Zoom. Tanken var att höra hur alla har det på sina håll och diskutera vad vi kunde göra nu under våren då mycket av det inplanerade programmet blivit inställt.

Sofforna, fåtöljerna, köksstolarna och kontorsstolarna befann sig på så vitt skilda håll som bland annat Stockholm, Mariehamn, Helsingfors, Åbo – och på en båt (!). Precis som i samhället i övrigt har coronakrisen drabbat också Kritikbyråns medlemmar på olika sätt. För vissa är krisen mer handgriplig med tomt gapande kalendrar och inställda jobbuppdrag, andra har klarat sig lindrigare undan och kunnat väga upp med andra jobb eller koncentrera sig på egna projekt. Gemensamt för så gott som oss alla är ändå att man blivit tvungen att göra någon form av omställning.

Tillsammans funderade vi över vad den här omställningen kunde innebära för Kritikbyråns verksamhet och vad den innebär för kulturfältet över lag. Mer debatt efterlystes, och kritik av till exempel kulturinstitutionerna, liksom en kritisk granskning av olika aktörers digitala utbud: hur funkar de olika livestreamarna, vad är meningsfullt att flytta till nätet och vad mister sitt värde då den direkta upplevelsen och närvaron uteblir? Hur påverkas till exempel teatern av att den inte kan upplevas kollektivt? Kommer en del konstarter närmare varandra, eller till och med smälter in i varandra i och med den genomgående digitaliseringen? Och hur kommer den rådande situationen att i längden påverka kulturfältet, kommer vi att vänja oss vid att det mesta finns att tillgå med bara några klick och oftast gratis – kommer det att ställa andra krav på kulturbranschen då vi i sinom tid kommer ut ur krisen?

Diskussion om vad den rådande situationen innebär för kulturfältet behövs – om också en stor del av frågorna kommer att hitta sina svar först efter att krisen är över. På Kritikbyrån kommer vi nu att försöka flytta en del av vårt inplanerade program till nätet (som till exempel kursen i scenkonstkritik som var inplanerad på Hangö teaterträff) och uppmuntrar starkt till diskussion i olika forum – kanske också om något helt annat än nuet?

I den extrainsatta dubbleringsomgången, med deadline 30.4, beaktas också andra texter än regelrätta recensioner. Texten behöver ha en kritisk hållning och till sin tematik ha en klar koppling till kulturfältet.

/Mathilda Larsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s