Extrainsatt dubbleringsomgång och information om vårens program till följd av coronaviruset

Kritikbyrån ställer in allt planerat program fram till den sista maj. Vi hoppas kunna ordna det inplanerade seminariet och workshopen i Vasa stadsbibliotek vid ett senare tillfälle och undersöker om något av vårens övriga program kunde förverkligas digitalt. 

Extra dubbleringsomgång under våren

Hela kulturbranschen är hårt utsatt av coronaviruset, kritiker bland dem. För att underlätta situationen för frilansande kritiker har vi beslutat att sätta in en extra dubbleringsomgång under våren. Samma krav som under andra dubbleringsomgångar gäller, men under den extrainsatta dubbleringsomgången beaktas också undantagsvis scenkonst- och bildkonstkritikers essäer. Övriga essäer dubbleras i slutet av året. Genom den extra dubbleringsomgången vill vi möjliggöra att de som är utsatta snabbare kan ta ut sina pengar, men maxtaken är desamma som meddelats i början av året. 

Tidtabellen för den extrainsatta dubbleringen är:

Deadline för att skicka in alla uppgifter:

Torsdag 30.4

Utbetalningsdatum:

Fredag 15.5

Viktiga länkar för kritiker vars inkomster drabbas av coronaviruset

Svenska kulturfonden och Föreningen Konstsamfundet har utlyst ett initiativ kallat ”Kultur under tiden” som är ”en tillfällig bidragsform för konstnärer, kulturarbetare och konstinstitutioner som påverkas stort av coronakrisen”. Kritikbyrån har varit i kontakt med Kulturfonden och bett att de tar kritikers läge i beaktande i sökkraven. Ansökningsförfarandet publiceras antagligen under nästa vecka, följ med Kulturfondens och Konstsamfundets instruktioner på deras hemsidor. Bidraget kan sökas under mars-april, läs mer om initiativet här: https://www.kulturfonden.fi/2020/03/17/kultur-under-tiden-nytt-bidrag/

Centret för konstfrämjande har meddelat att de jobbar för att bevilja stöd till de kulturarbetare vars inkomster drabbas under våren. Än så långe finns informationen tyvärr bara på finska: https://www.taike.fi/fi/uutinen/-/news/1307000 Följ med deras hemsida för mer uppdateringar. 

Kela beviljar dagpenning vid smittsam sjukdom om man på en läkares inrådan blivit satt i karantän eller ens barn under 16 år blivit det. Dagpenningen gäller också frilansare. Läs mer om dagpenningen här: https://www.kela.fi/web/sv/smittsam-sjukdom

Hör av er till kritikbyran@gmail.com ni har några frågor, och hör också gärna av er om ni har önskemål eller tips på vad Kritikbyrån kunde göra för att underlätta situationen för kritiker nu under de kommande månaderna – alla slags funderingar är välkomna! 

Under tiden: må väl och ta hand om er!

/Mathilda Larsson, Kritikbyråns kritikombud

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s