”Jag har aldrig sett så här många kritiker på ett och samma ställe”

Det var så gott som fullsatt när Kritikbyrån firade sitt kickoff-event i fredags i bar Jackie i Helsingfors. Någon konstaterade att ”Jag har aldrig sett så här många kritiker på ett och samma ställe” – och kanske det inte var så långt ifrån sanningen.

Ett lyckligt kritikombud.

Kvällen inleddes med välkomsthälsningar och en gemensam skål för Kritikbyrån. Tatjana Brandt, en av initiativtagarna till projektet, satte igång kvällens program genom att läsa upp Erik Lindegrens (ofrivilligt komiska) recension av Peder Sjögrens Kärlekens bröd från år 1945.

Efter det höll Kritikbyråns kritikombud, Mathilda Larsson, ett infotillfälle om vad Kritikbyrån är och hur ansökningsprocessen går till, och publiken fick ställa frågor.

Hanna Ylöstalo fick avsluta kvällens program genom att läsa två moderna recensioner, en av Instagramkontot haikuarviot (som skriver recensioner som haikun!) och en annan nyligen publicerad recension i HBL av konstkritikern Helen Korpak.

Resten av kvällen gick i mer och mindre livliga diskussioner om kritikens roll och framtid – som kanske ser i alla fall lite ljusare ut just nu.

Tidigare på kvällen höll IFFF ett extrainsatt årsmöte där styrelsen för resten av år 2019 valdes. Som ordförande fortsätter Ylva Perera, liksom Hanna Ylöstalo som kassör och Tatjana Brandt som sekreterare. Övriga styrelsemedlemmar som invaldes var: Martina Moliis-Mellberg, Martin Welander, Helen Korpark, Mats Liljeroos, Camilla Granbacka, Barbro Enckell-Grimm och Leena Kuumola. Till suppleant valdes Freja Rudels.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s