Mathilda Larsson är Svenskfinlands nya kritikombud

MathildaLarsson.FotoSagaMannila
Fotograf: Saga Mannila. Fotot får användas i samband med artiklar om Kritikbyrån.

Intresseföreningen för finlandssvenska frilanskritiker (IFFF) har glädjen att meddela att Mathilda Larsson från Helsingfors kommer att arbeta som kritikombud för Kritikbyrån 2020-2022.

Kritikbyrån är ett treårigt projekt finansierat av Svenska kulturfonden, med syfte att höja nivån på konstkritiken på svenska i Finland. Mathilda Larssons arbetsuppgifter som kritikombud går ut på att vara en samlande kraft för finlandssvenska frilanskritiker, verka för opinionsbildning och intressebevakning, arbeta folkbildande med kritikfrågor, arrangera seminarier och kompetenshöjande workshops för kritiker och andra intresserade, samt administrera Kritikbyråns dubblering av frilanskritikernas arvoden.

Larsson är utbildad litteraturvetare och har bl.a. arbetat som frilansskribent, översättare, förlagsredaktör och med tidskriften Kontur. Valet av Larsson tillkännagjordes under Helsingfors bokmässa.

Vad betyder kritik för dig? 

– För mig är kritiken ett slags sätt att se. Riktigt bra kritik tycker jag att gör att du får uppleva konstverket en gång till, kanske från ett helt annat och oväntat perspektiv. Men framför allt ser jag kritiken som en del av ett fungerande och livskraftigt kulturfält, säger Larsson.

Vad hoppas du i synnerhet att Kritikbyrån ska kunna vara/göra under dessa år?

– Jag hoppas att Kritikbyrån ska kunna skapa en slags trygghet. Både i bemärkelsen ekonomisk och social trygghet för den enskilda kritikern, men också en trygghet i hur kulturkritiken finns till i offentligheten. Efter de här tre åren hoppas jag att diskussionen om kulturkritik inte längre handlar om ”varför behövs kritiken” utan mer om ”vad kan kritiken vara”, säger Larsson.

Nästa steg i Kritikbyråns arbete är att kritiker som är intresserade av att komma med i byråns verksamhet (och få sina arvoden fördubblade) får anmäla sitt intresse via ett webbformulär i december. Innan dess ordnas ett kick off-evenemang med information och festligt mingel i Helsingfors den 29 november klockan 18 på Jackie.

För tilläggsuppgifter, kontakta Mathilda Larsson på kritikbyran@gmail.com eller Kritikbyråns styrgrupp på ifffkontakt@gmail.com.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s