Pressmeddelande: Kritikernas löner fördubblas!

13.06.2019. Pressmeddelande – får fritt publiceras
Ylva Perera FOTO: Pontus Ferneman
Ylva Perera (ordförande). Foto: Pontus Ferneman.

Pilotprojektet ”Kritikbyrån” ska lyfta konst- och kulturkritiken.

Kritiken är ett fundament för det demokratiska samhället och en förutsättning för ett professionellt kulturliv. Kritikerna har länge sett sina villkor försämras, såväl arbetstillfällen som arvoden har minskat kraftigt. Svenska kulturfonden satsar nu 380 000 euro på att stärka konstkritiken på svenska i Finland.

Kulturfondens bidrag går till Intresseföreningen för finlandssvenska frilanskritiker (IFFF). Föreningen har initierat satsningen och ska driva projektet. Med hjälp av Kulturfondens bidrag ska frilanskritikernas arvoden fördubblas under den treåriga projekttiden. IFFF har i samarbete med Kulturfonden utarbetat en arvodesmodell som ska stödja kritikerna och samtidigt uppmuntra mediehusen att anlita professionella kritiker.

Kritikerna ansöker om att delta i Kritikbyrån-projektet. Till de antagna kritikerna utbetalar Kritikbyrån sedan textarvoden som matchar dem som uppdragsgivaren betalar. Kritikbyråns kompletterande arvode utbetalas endast för texter som publiceras i finlandssvenska publikationskanaler som ingått en överenskommelse med Kritikbyrån. Närmare information om antagningsförfarandet kommer i höst och arvodesdubbleringen kör igång vid årsskiftet.

Seminarier, fortbildning och kompetenshöjande verksamhet hör också till projektet liksom arbete för kritiken i bred bemärkelse genom skolprojekt och amatörkritik.

På flera håll i Norden pågår satsningar och projekt kring kritiken. IFFF har som målsättning att utbyta erfarenheter med sina syskonorganisationer och hoppas att Kritikbyrån ska bli en modell som kan få brett genomslag bland finansiärer också i andra länder än Finland.

För mer information:
ifffkontakt@gmail.com
Ylva Perera (ordf.) tel: +358405550517, Tatjana Brandt, Lasse Garoff, Hanna Ylöstalo
blogg: https://frilanskritiker.wordpress.com/
facebook: www.facebook.com/groups/829409610515647/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s