Lehdistötiedote: Kriitikoiden palkat kaksinkertaistuvat!

13.06.2019. Lehdistötiedote – saa julkaista
Ylva Perera FOTO: Pontus Ferneman
Ylva Perera (puheenjohtaja). Kuva: Pontus Ferneman

Pilottiprojekti ”Kritikerbyrån” (Kritiikkitoimisto) nostaa esille ruotsinkielistä taide- ja kulttuurikritiikkiä.

Kritiikki on demokraattisen yhteiskunnan perusta ja edellytys korkeatasoiselle kulttuurielämälle. Kriitikoiden asema on jo pidempään heikentynyt, kun työmahdollisuudet ja palkkiot ovat huomattavasti huonontuneet. Nyt Svenska kulturfonden tukee 380 000 eurolla ruotsinkielisen taidekritiikin vahvistamista Suomessa.

Svenska kulturfondenin apuraha annetaan yhdistykselle Intresseföreningen för finlandssvenska frilanskritiker (IFFF). Yhdistys on käynnistänyt Kritikerbyrån-aloitteen ja johtaa projektia. Kulturfondenin tuella freelancekriitikoiden saamat palkkiot kaksinkertaistuvat kolmevuotisen projektin aikana. IFFF on työstänyt yhteistyössä Kulturfondenin kanssa palkkiomallia, jonka avulla tuetaan kriitikoita ja rohkaistaan mediataloja palkkaamaan ammattikriitikoita.

Kritikerbyrån-projektiin osallistuvat kriitikot valitaan hakemusten perusteella. Valituille tulleiksi kriitikoille Kritikerbyrån maksaa tekstipalkkion, joka vastaa toimeksiantajan maksamaa palkkaa. Kritikerbyrån maksaa täydentävää palkkiota sellaisista teksteistä, jotka julkaistaan Kritikerbyrånin kanssa yhteistyösopimuksen tehneissä suomenruotsalaisissa tiedotusvälineissä. Lisätietoa hakemusmenetelmästä julkaistaan syksyllä ja palkkiotuplaantuminen alkaa vuodenvaihteessa.

Seminaarit, täydennyskoulutukset ja osaamista kasvattava toiminta ovat myös osa projektia. Lisäksi Kritikerbyrån edistää laajemmin kritiikkiin liittyviä kouluprojekteja ja amatöörikritiikkiä.

Eri puolilla Pohjoismaita panostetaan ja tehdään projekteja kritiikin edistämiseksi. IFFF:n tavoite on vaihtaa kokemuksia sisarorganisaatioiden kanssa ja yhdistys toivookin, että Kritikerbyrån voisi toimia mallina rahoittajille ja lyödä läpi myös Suomen ulkopuolella.

Lisätietoja:
ifffkontakt@gmail.com
Ylva Perera (puheenjohtaja) puh.: +358405550517, Tatjana Brandt, Lasse Garoff, Hanna Ylöstalo
Blogi: https://frilanskritiker.wordpress.com/
Facebook: www.facebook.com/groups/829409610515647/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s