Kritikbyrån ska lyfta konstkritiken

Pressmeddelande från Svenska kulturfonden 6.6 2019.

De finlandssvenska konstkritikerna har under flera år varit i ett pressat läge. Såväl arvoden som arbetstillfällen har minskat kraftigt. Svenska kulturfonden satsar nu 380 000 euro på att stärka konstkritiken på svenska i Finland.

Kulturfondens treåriga bidrag går till Intresseföreningen för finlandssvenska frilanskritiker (IFFF). Föreningen har initierat satsningen och ska också driva projektet.

– Målsättningen med vårt bidrag är att höja kvaliteten på den svenskspråkiga konstkritiken och anseendet för den. Vi har lyckats om mediehusen om tre år prioriterar konstkritik och om kritikernas arvoden då har nått upp till en rimlig nivå, säger Kulturfonden ombudsman Anna Wilhelmson.

Med hjälp av Kulturfondens bidrag ska frilanskritikernas arvoden fördubblas under den treåriga projekttiden. IFFF har i samarbete med Kulturfonden utarbetat en arvodesmodell som ska stödja kritikerna och samtidigt uppmuntra mediehusen att anlita professionella kritiker.

Kritikerna ansöker först om att delta i Kritikbyrån-projektet. Till de antagna kritikerna utbetalar Kritikbyrån sedan textarvoden som matchar dem som uppdragsgivaren (tidningen) betalar. Kritikbyråns kompletterande arvode ska endast utbetalas för texter som publiceras. Kritikbyrån förutsätter dessutom att tidningarna inte sänker kritikernas arvoden under projekttiden.

Under hösten anställer Kritikbyrån en projektledare med hjälp av Kulturfondens finansiering. Hen ska vara ett professionellt stöd för de finlandssvenska konstkritikerna och samtidigt stärka kritikens roll i Svenskfinland.


Ordförande Ylva Perera kommenterar i intervju med HBL:

– Vi är jätteglada över att fonden beslutat sig för att göra den här satsningen och ser fram emot att sätta i gång på allvar. Hösten kommer att ägnas åt rekrytering av ett kritikombud och att etablera strukturerna för projektet, och sedan från och med januari tänker vi att arvodesfördubblingen ska rulla.

Hon uppmuntrar intresserade kritiker att ta kontakt per e-post: ifffkontakt@gmail.com.

– Jag hoppas att det här projektet ska medföra en ökning i både bredd och djup när det gäller konstkritik på svenska i Finland. Jag hoppas vi ska få en brokigare kritikerkår med många nya röster, och att de kritiker som redan finns ska känna sig stärkta och sedda i sitt värv.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s